Projectweek – Bosnië & Herzegovina

Van 23 t/m 30 juni 2018 vertrek ik (als docent) samen met vrijwilligers organisatie out of area, een aantal collega’s en een groep van onze studenten naar Bosnië & Herzegovina voor een reis-en projectweek. De studenten en docenten zijn afkomstig van de opleidingen verzorgende en verpleegkunde van ROC Midden Nederland locatie Amersfoort.

En om compleet eerlijk  te zijn vind ik dit retespannend!
“Alleen” op reis gaan naar het buitenland om daar vrijwilligerswerk te doen is iets wat voor mij ver buiten mijn comfortzone ligt. Ik ben nogal een huismus en ga het liefst lekker dichtbij huis in een vertrouwde omgeving op reis. “Volledig in controle” noemt men dat ook wel.

De eerste dagen/weken nadat ik mijzelf had aangemeld voor deze reis, gingen er enorm veel twijfels en spanningen door mij heen.

  • een hele week zonder mijn gezin
  • we spreken niet dezelfde taal
  • geconfronteerd worden met armoede en schrijnende leef-/ gezondheidssituatie
  • de confrontatie met de materiële maar ook persoonlijke schade die de oorlog heeft aangericht
  • de altijd nog bestaande mijnenvelden
  • hoe staat het met de hygiëne, het eten en gekke ziektes in Bosnië?

Dit waren enkele van de gedachtes die bij mij voor twijfel zorgden.

Inmiddels staat het vast dat ik mee ga en hebben we de eerste informatieavond gehad, en ben ik blij dat ik ga! Ik heb altijd een reis als deze willen doen, alleen durfde ik de stap nooit te nemen. Nu het op mijn pad komt wil ik uit mijn comfortzone stappen en deze ervaring met beide handen aangrijpen.

Hoewel ik mij wel degelijk besef dat ik in een rollercoaster van emoties zal stappen sta ik volledig open om mijzelf onder te dompelen in deze andere wereld en de mensen daar heel veel liefde en ondersteuning te bieden.

De reis

Op 23 juni 2018 zullen we per bus vertrekken richting Bosnië. De reis zal ons door Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en Kroatië leiden om ons vervolgens boven Derventa de grens van Bosnië te laten passeren.

ligging in europa

geraliseerde projecten

Op het moment dat we Bosnië binnen komen zakken we nog een aantal uren verder naar beneden. De Reis zal eindigen in Konjic waar wij deze week met uitzicht op een groot meer en een prachtig landschap zullen overnachten.

Overnachtingen

Tijdens onze reis zullen we een aantal plekken in Bosnië bezoeken om daar op verschillende manieren onze handen uit de mouwen te steken en een steentje bij te dragen binnen de zorg en de wederopbouw.

plekken bezoeken

De activiteiten

De bezoeken die wij af zullen leggen staan vast, de studenten zullen gedurende de weken voorafgaand aan de reis ideeën en activiteiten bedenken die we zullen uitvoeren tijdens  onze bezoeken.

School voor gezondheidszorg

Onder andere zullen wij een bezoek brengen aan een school voor gezondheidszorg in Bosnië. In Bosnië kunnen de jongeren op hun vijftiende vanuit het “basisonderwijs” op twee manieren doorstromen in onderwijs. De eerste mogelijkheid is beroepsonderwijs en de tweede mogelijkheid is een vorm van gymnasium (theoretisch doorleren). Ze starten dus al op hun vijftiende met een beroepsgerichte opleiding binnen de zorg. De opleiding voor medewerker in de zorg (verzorgende/ verpleegkundige) duurt 4 jaar en bestaat volledig uit theorie. Nadat de leerlingen hun diploma hebben gehaald moeten ze minimaal 1 jaar vrijwilligerswerk doen om praktijkervaring op te doen.

Deze opleiding tot medewerker in de zorg is tevens één van de opstapmogelijkheden om door te leren tot specialist/ arts. Hoe langer je doorleert in een beroepsgroep hoe hoger in functie je kunt komen. Tevens kunnen de jongeren ook via het gymnasium naar de universiteit.

Het doel van dit bezoek:  uitwisseling van ervaring, kennis en kunde, eventueel materialen aanbieden, mogelijk het aanbieden van workshops.

Ziekenhuis 

Tijdens ons verblijf in Bosnië zullen we een ziekenhuis bezoeken. Tijdens dit bezoek zullen wij vooral kunnen zien en ervaren wat de verschillen zijn tussen een ziekenhuis daar en hier. Wie weet komen wij er in de voorbereiding richting ons bezoek nog achter wat wij tijdens ons bezoek voor hen zouden kunnen betekenen.

ziekenhuis

Verpleeg-/verzorgingstehuis & hospice 

Enkele dagen van onze reis zullen wij onszelf nuttig maken bij een verpleeg-/verzorgingstehuis. In deze setting zullen we zowel gehandicapte zorgvragers als zorgvragers met psychische problematieken treffen. Op deze locatie zullen we meehelpen in de zorg, verder bouwen aan een eerder opgezet activiteitencentrum en activiteiten verzorgen voor de doelgroep.

Activiteiten voor de doelgroep

Naast  het verpleeg-/verzorgingstehuis is hier ook een hospice aanwezig. In dit hospice wordt er vooral voorzien in de primaire levensbehoeften van de zorgvrager. Denk aan onderdak, hygiëne en voedsel. Deze mensen krijgen weinig persoonlijke aandacht. Wij zullen tijdens ons verblijf  deze zorgvragers wat extra aandacht geven door bijvoorbeeld even voor hen te zingen, tegen hen te praten, hun hand vast te houden of gewoon door er even te zijn.

Op 30 juni 2018 zullen wij hopelijk “rijker” als mens, student, docent en/of zorgverlener terugkeren in Amersfoort.

Sponsoren gezocht!

Om deze reis en eventuele activiteiten en materialen te bekostigen zijn wij op zoek naar sponsoren. Onze studenten zullen verschillende acties uit zetten en ook ik wil hieraan mijn steentje bij dragen door op verschillende manieren sponsoren te werven.

Vind je ook dat deze studenten, onze jeugd, goed werk doen, sponsor ons dan! Elke Euro die je geeft komt rechtstreeks ten goede aan het project.

Projectrekening ROC Midden Nederland; NL48 RABO 0132 7822 00
t.n.v. de Stichting Out of Area o.v.v. projectnummer 835 Ciska Klein Middelink

Alle informatie over de studenten van ROC Midden Nederland en het project kunt u vinden op; http://www.outofarea.nl & http://www.facebook.com/ROCMN4Bosnie

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s