Zwemles!

Deze week kreeg onze jongste, blije gup zijn eerste overgangs-zwemdiploma. Hij mag van badje één door naar badje twee, hoera! Weer een stapje dichterbij waterveiligheid. Wij kozen er bewust voor om onze kinderen vanaf het moment dat ze vier jaar werden op zwemles te doen.

In deze blogpost deel ik onze motivatie en zocht ik voor jullie uit wat professionals zeggen over de meest geschikte startleeftijd voor zwemles!

Onze kinderen waren beide eigenlijk al vanaf het moment dat we met ze naar het zwembad gingen erg watervrij. Ze hebben lef! Zonder na te denken springen ze in het water, gaan ze kopje onder en duiken ze met een sierlijke of soms wat onhandige hoekduik het water in. Erg plezierlijk natuurlijk, maar watervrij zijn betekent ook: “geen angst”.

Dat onze kinderen met plezier en zonder angst het water in springen in voor ons één van de redenen om vroeg te starten met zwemles. De tweede rede is voor ons het feit dat wij iedere zomer vier weken op een camping staan, een camping met zowel een speelvijver als een buitenzwembad. Om deze redenen hebben wij, bij beide kinderen, gekozen voor het startten met zwemles rondom de vierde verjaardag. Alles wat ze leren aan survivallen en overleven in het water is wat ons betreft winst en een klein beetje meer rust wanneer de kinderen in de buurt van water zijn.

De professionals aan het woord

Wat zeggen de professionals nu eigenlijk over de meest geschikte leeftijd om te starten met zwemles?

allesoverzwemles.nl

“De Nationale Raad Zwemveiligheid vindt: hoe eerder een kind veilig is in het water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken, zijn immers tussen de nul en vier jaar oud.”

De beste startleeftijd voor zwemles is volgens allesoverzwemles viereneenhalf tot vijf jaar. Dit omdat kinderen van drie en soms ook vier veel moeite kunnen hebben met het onder de knie krijgen van de gevraagde vaardigheden. Daarnaast is het starten op de basisschool al een hele intensieve fase in het leven van een vierjarige. Door je kind nog een half jaartje of een jaartje te laten wachten heeft het meer energie om gemakkelijker door de zwemlessen heen te lopen.

Wel adviseren ze ouders van jongere kinderen (onder de vier) de kinderen te laten deelnemen aan overlevingszwemmen en/ of ouder- en kindzwemmen.

Psycholoog Marina Schoemaker

Wat is de ideale leeftijd om te leren zwemmen? – de Volkskrant (2018)

“Kinderen zijn vanaf vier jaar in staat om te leren zwemmen” zegt psycholoog Marina Schoemaker. “Wel is het zo dat een kind er dan gemiddeld langer over doet, ongeveer twee keer zo lang, blijkt uit onderzoek, al zijn de verschillen onderling groot”

Volgens Schoemaker wordt in veel literatuur de periode tussen de vijf en zeven jaar gezien als ‘optimaal’. Toch stelt Schoemaker ‘optimaal’, dat is tamelijk relatief. Voor de snelste beheersing van een perfecte schoolslag is 7 jaar wellicht ‘optimaal’, om het aantal verdrinkingen te laten afnemen geldt: hoe jonger beginnen hoe beter.”

Mijn conclusie

Naar mijn mening is een kind tussen de vijf en de acht jaar beter in staat zichzelf de gevraagde en gewenste zwemvaardigheid eigen te maken. Maar met leren survivallen en overleven in het water kan een kind niet vroeg genoeg beginnen!

Welke keuze hebben jullie gemaakt en waarom?

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s