Ontdekken, leren en ervaren in het spoorwegmuseum

Vanaf station Utrecht centraal rijdt een hele speciale trein. Net als de Hogwarts Express in de verhalen van Harry Potter brengt deze trein al zijn passagiers naar een hele bijzondere, geheime en spannende plek.

In de trein stappen naar Utrecht maliebaan is al een avontuur. Deze trein legt namelijk een traject af dat bij onze kids al de nodige verwondering opriep. Na een aantal minuten rijden stopt de trein om vervolgens weer terug te rijden. Aangezien er van sporen wordt gewisseld kom je ondanks dat je voor je gevoel terug rijdt, op een andere eindbestemming aan. Voor de kinderen een hele wonderlijke ervaring!

IMG_5217

Als je langs een oud treinstel rijdt weet je dat je op de juiste plek bent aangekomen. En bij het binnenlopen van de “aankomsthal” is een wauw wel op zijn plaats, als er boven je hoofd een prachtige oude/ houten locomotief staat te glimmen.

IMG_5218

Eenmaal binnen in de centrale loods zien we veel locomotieven en treinstellen. Sommige alleen van buiten en andere ook van binnen te bekijken. De verschillende treinen vertellen voor een deel de geschiedenis van de trein in Nederland.

IMG_5219

Onze kinderen zijn bijna 4 en 6 en kunnen zich nog niet lang focussen op het opnemen van informatie via teksten, wij hebben dan ook weinig van de informatieve teksten kunnen lezen. Ondanks dat hebben we spelenderwijs veel geleerd.

Zo hebben we in het techlab geleerd welke combinatie van wielen en ondergrond de minste weerstand biedt en dus het snelste en veiligste rijdt. Ook leerden we hoeveel trekkracht wij mensen hebben in verhouding met bijvoorbeeld de paardenkracht en ontwierpen wij onze eigen trein. Nadien hebben we onze kennis getest tijdens het eindexamen, waar Julia en mama een mooie 7 wisten te scoren.

Een dagje spoorwegmuseum is zeker niet saai, het is met recht een belevenis te noemen! Naast veel informatie, kijken en ontdekken kun je ook meerdere belevenissen bezoeken. Zo wordt je met een audiotoer meegenomen in het verhaal achter De Arend: de eerste Nederlandse trein, moet je stalen zenuwen hebben wanneer je zelf de trein bestuurd tijdens de vuurproef en ontdek je tijdens een iet wat donkere rit “de stalen monsters” en bekijk je verschillende treinen en processen rondom de trein van dichtbij. Ook kun je in het theater kijken en luisteren naar het verhaal van Maurice, de conducteur van de Oriënt Express

Naast dit alles kunnen de kids zich ook nog een tijdje uitleven op de speelplaats met speelhuis, glijbanen, watersproeiers en de kindertrein. Deze speelplaats is ook voor de ouders even een rustmoment, aangezien er een terras is met uitzicht op de speelplek!

IMG_0716

Kortom, in het spoorwegmuseum heeft het hele gezin uren plezier en daarnaast leer je er ook nog heel veel.

IMG_0719

Het spoorwegmuseum was top!

Een gedachte over “Ontdekken, leren en ervaren in het spoorwegmuseum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s