De meest bijzonde momenten en uitspraken tijdens mijn bevallingen

Lag ik dan, bijna 30 minuten lang met een vies, stinkend washandje op mijn voorhoofd.
Het enige wat ik kon denken was: dit is heel erg lief, dit is echt heel erg lief!

Het is alweer 6 jaar geleden dat ik mocht beginnen met aftellen. Aftellen naar de bevalling van mijn allereerste dochter! Nog geen idee wat je kunt verwachten. Het wachten op het moederschap, een baby en vooral ook de bevalling is spannend maar duurde voor mij ook erg lang! Want jeetje wat was ik nieuwsgierig naar al die eerste keren. Ik keek er echt naar uit, ook naar de bevalling!

Op 5 juni 2013 was daar met exact 41 weken mijn eerste bevalling. Onofficieel begon deze bevalling trouwens zo ongeveer 30 uur daarvoor. Deze laatste loodjes wogen voor mij wat zwaarder omdat ik veel last had van voorweeën, waardoor ik erg vermoeid was.

Naast dat ik veel last heb gehad van voorweeën moet ik zeggen dat ik erg fijne en goede bevallingen heb gehad. Ik heb vooral plezierige herinneringen aan het bevallen.

Als je jezelf nu afvraagt of je wel zit te wachten op mijn volledige bevallingsverhaal met alle cliches en onsmakelijke details, dan stel ik je gerust. In deze blogpost deel ik alleen de grappige, leuke en schokkende momenten en uitspraken van mij tijdens mijn bevallingen.

05 juni 2013 
Julia

Geboorte Julia - 66

Het washandje

Rond ongeveer 6 cm ontsluiting was er een omslagmoment tijdens mijn bevalling. Ik moest overgeven en aangezien het die dag nogal warm was en ik het steeds heter begon te krijgen tijdens de bevalling, wilde ik me daarna even opfrissen. Mijn lieve man had een lekker fris en koud washandje voor mij gemaakt. Ik friste mijzelf op en was weer klaar voor de laatste centimeters.

Toen was daar het moment dat ik mocht gaan persen. Ik had geen hele felle persweeën en moest een beetje op mijn gevoel en op aanwijzingen persen. Na ongeveer 30 minuten persen zag manlief wederom aan mij dat ik het heel erg warm had.

Behulpzaam zoals hij is, maakte hij wederom een lekker koud washandje voor mij. Het was alleen een beetje jammer dat dit, hetzelfde washandje was als die ik een aantal uurtjes daarvoor gebruikt had om mijzelf op te frissen na het spugen.

Omdat ik geen helse heks wilde zijn tijdens mijn bevalling en lief wilde blijven voor mijn man die ook maar vanaf de zijlijn mee moest kijken, koos ik ervoor niets te zeggen. Ach ja, ik moest de laatste 30 minuten gewoon even door de zure appel heen bijten :-D.

NEE, je mag niet weg!

Tijdens de laatste persweeën had ik nog erg weinig energie en moest ik alle kracht die ik in me had naar boven halen.  De verloskundige stond aan mijn voeteneinde om de baby aan te kunnen pakken en de controles uit te voeren. De kraamverpleegkundige gaf mij tegendruk in mijn rug. Thomas mijn man stond bij mijn gezicht en hield mijn hand vast.

Vlak voor het einde vertelde de verloskundige dat onze dochter met 2-3 persweeën geboren zou worden en dat dit het moment was om de fotocamera erbij te pakken. Thomas wilde weglopen, maar daar was toch even een kleine helse heks!

“NEE, jij mag niet weg, je moet hier blijven, laat iemand anders maar die foto’s maken!” 

Later waren de vingers van mijn man helemaal wit weggetrokken en stond er een ringafdruk in de verkeerde vingers. Sorry, schatje!

08 Augustus 2014
Esmee

Geboorte en wegfladderen Esmee - 157

Lees meer over Esmee

Het gaat niet goed, er komt iets uit! 

De zwangerschap van onze dochter Esmee* werd beëindigd met 24 weken. Met 24 weken maak je met een aantal kleine uitzonderingen een “normale” bevalling door.

Na enkele uurtjes weeën had ik het idee dat ik persweeën begon te krijgen, de verloskundige/arts-assistent die mij onderzocht dacht daar op dat moment anders over en stelde voor dat ik nog even in bad ging. Toen ik in bad lag, sloeg de paniek toe. 

“Druk op de bel, het gaat niet goed! Er komt iets uit!”

Op zich is dat natuurlijk het hele idee van een bevalling.

Zei ik dat nou echt?

Omdat de bevalling van Esmee anders dan anders was besloten we ook dat we vlak na de geboorte een professionele fotograaf bij ons wilde hebben. Wij konden ons bezig houden met onze dochter, het verdriet en het delen met familie.  En de fotograaf legde de intieme momenten vast op de gevoelige plaat.

We kozen voor een voor ons bekende fotograaf (oud klasgenoot). Tijdens het fotograferen van onze dochter op mijn borst schoot de fotograaf de ene na de andere prachtige foto.  Tijdens het fotograferen zag ik dat zij steeds verder richting het hoektafeltje toe liep.

Op het hoektafeltje stond het mandje waar onze dochter later in gelegd zou worden en een kaarsje dat we hadden aangestoken.

“Lot pas op” “Lot pas op”
“LOT, pas nou op, het is niet de bedoeling dat het mandje nu al in de fik vliegt.”

Ojee, ik schrok hier zelf een beetje van! Na het eerste schrikmoment moesten we ook even met zijn allen erg lachen! De emotionele druk was van de ketel!

22 September 2015
Wouter Geboorte Wouter - 98

Meer lezen over de geboorte van onze regenboogbaby

Blauwe M&M’s 

Tijdens één van onze bezoekjes aan de verloskundige bespraken wij het bevallingsplan. Wij hadden geen behoefte om een bevallingsplan in te vullen. Mijn man grapte dat we anders zouden opschrijven dat we alleen maar blauwe M&M’s wilde tijdens de bevalling.

Dat hebben we geweten, vlak nadat de verloskundige bij ons binnenkwam vertrok ze weer om een tijd later weer terug te komen. Met in haar hand een bakje blauwe M&M’s.

Wel een beetje jammer, dat manlief de gehele bevalling een chocoladelucht in zijn mond had, die ik niet zo heel erg goed kon verdragen.

Ik krijg bijna geen lucht meer

Tijdens de bevalling van Wouter had ik heftige/ lange weeeën met 1 a 2 sec. adempauze er tussen.

“ik kan niet meer, ik krijg bijna geen lucht meer” “is het echt bijna klaar?”

Thomas pak jij hem aan?

De persweeën waren goed aanwezig en de verloskundige liep naar de deur van de kamer. “als er weer een perswee komt mag je gaan persen”.

Mijn gedachte: wat gaat ze nou doen joh, mijn kind floept er zo uit.
2 persweeën en het hoofde is er al bijna uit. De verloskundige is alweer even terug in de kamer, kijkt even over de schouder van mijn man heen en beoordeeld de situatie.

“Thomas, pak jij hem aan?!” 

De verloskundige doet een stap verder achteruit en daar staat mijn stoere man met zijn pasgeboren zoon in zijn grote papa-handen.

“in één woord”: WAUW!”

Laten jullie ook je grappigste, mooiste of meest aparte uitspraken of momenten achter in een reactie onder deze blogpost of op social media?

Dan bundel ik de leukste in een nieuwe blogpost! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “De meest bijzonde momenten en uitspraken tijdens mijn bevallingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s