Checklist voor de terrorpeuter

Twijfel jij of je kind inmiddels de peuterpuberteit heeft bereikt? Of vraag je jezelf misschien af of het einde van de terror inmiddels in zicht is?

In deze blogpost deel ik een checklist voor de terrorpeuter. Wanneer je meer dan de helft van deze signalen kunt afvinken, feliciteer ik je van harte. Je zit er midden in, the battle is on!

Maar hé, kop op: het levert heel veel op.

Je leert namelijk tellen als de beste. Je plinten, de deur en de muren in de hoek zijn nog nooit zo schoon geweest en je weet na deze fase precies welke scheldwoorden je regelmatig gebruikt zonder dat je het door hebt. Ook weet je hierna als geen ander waar je zwakke plekken zitten en wat je kind moet zeggen om je op de kast te jagen. Je komt met gemak aan je bewegingsdoel van de dag en er komen emoties los die je al jaren niet meer hebt gevoeld. En bovenop alles weet je dat je kunt zweten op plekken waarvan je het nog niet wist en dat je hart nog steeds klopt.

Afbeeldingsresultaat voor het is een fase

Checklist voor de terrorpeuter

Bij elk voorbeeld kun je jezelf de vraag stellen of het gedrag herkenbaar voor je is! 

 1. Wouter wil jij, je jas even ophangen? Wouter wil je, je jas even ophangen? Wouter wil je, je jas even ophangen? Wouter voor de 4e keer wil je, je jas even ophangen? Wil je een snoepje? Ja
 2. Je zet je kind in de hoek en stelt een timer in. “je blijft twee minuten in de hoek, elke keer als je uit de hoek komt, gaat de tijd opnieuw in”  Lachend komt hij er uit. Hij staat weer terug in de hoek. Hij rent naar de eettafel en gaat eronder zitten. Hij staat weer in de hoek. Jij staat inmiddels buiten zicht om hem zo weinig mogelijk aandacht te geven, je hoort hem lachen en de andere mensen in de ruimte doen erg hun best hun lach in te houden. Hij staat in zijn blote billen lachend en gierend in de hoek. Na een correctie loop je nog enkele minuten heen en weer naar de hoek en stelt de tijd steeds opnieuw in. Inmiddels ben je al bijna 20 minuten bezig, totdat hij begint te huilen. Het is inmiddels geen leuk spelletje meer. Sorry mama, ik zal het nooit meer doen.
 3. Je haalt je kind op van het kinderdagverblijf. Hij was vandaag wel erg ondeugend en moest meerdere keren in de hoek. Hij wilde niet luisteren en ze hebben hem in de gang gezet. Tussen de gang en de gezamenlijke ruimte zit een deur met raam. Laten we het er op houden dat de plaatselijke poppenkast saaier was dan de show die de kleine man heeft opgevoerd.
 4. Je haalt je oudste uit school en je stelt nog even een vraag aan de juf. Wanneer je naar huis wilt gaan ben je, je peuter uit het oog verloren. Met lichte  hartkloppingen loop je richting huis. Thuis aangekomen tref je, je zoon met fiets en smile van oor tot oor aan. Ik ben zelf naar huis gefietst, goed he! Gelukkig hoeft hij alleen een grasveld over.
 5. Je kind wil alles wat een ander heeft. Als je zus boven wil spelen, wil jij dat ook. Als papa en mama iets anders eten, ook al vind je dat niet lekker dan wil jij dat ook. Als je zus bij iemand mag logeren wil jij dat ook. Als mama een klein tussendoortje pakt wil jij het ook, ook al weet je niet eens wat het is.  En als je het niet mag? Dan ga jij heel hard huilen!
 6. Het kind zoekt niet alleen jouw grenzen op, maar ook de grenzen van zijn evenwicht, zwaartekracht en motorische vaardigheden. Tijdens het fietsen staat hij opeens rechtop in het fiets-stoeltje. Tijdens het buiten spelen zit hij binnen no-time bovenop het hoge klimrek en draait hij zichzelf bijna 180 graden van het rek af om even te zwaaien. En hij springt graag zonder na te denken van de commode af of jij nu oplet of niet!
 7. Als jij zegt dat je kind iets niet mag en je kind doet het toch en trekt een sprintje om zich vervolgens te verstoppen. Of dat als jij zegt: “Nee, Wouter je mag niet aan mijn telefoon zitten” en hij je dan aankijkt, begint te lachen en het toch doet.
 8. Je kind roept te pas en te onpas dat ene scheldwoord wat jij volgens eigen zeggen nooit gebruikt. Zo zegt onze Wouter zo nu en dan uit het niet GVD . Ik denk nog steeds oprecht dat hij het ergens anders heeft opgepikt maar ach… #oopsie

IMG_2872

Wij zijn benieuwd naar jullie eindscore.
Heb je nog toevoegingen op de checklist?
Laat het ons weten!

 

 

11 gedachtes over “Checklist voor de terrorpeuter

 1. sandystokkel zegt:

  Onze jongste zit sinds twee maanden op school. De ergste peuterpuberfase heeft hij een beetje overgeslagen, maar de afgelopen maanden herken ik toch wel wat dingen. Net als nieuwe woorden of zinnen die niet bij ons vandaan komen… Hallo school!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s