“Zot” op Brugge

De stad van de Belgische pralines, gezellige grand café’s, knusse kerstmarktjes, het chocolademuseum en niet te vergeten de Brugse Zot en zijn broer Straffe Hendrik. In deze blogpost deel ik met jullie de do’s en don’t’s van deze sfeervolle stad waarin je, je dagenlang kunt vermaken.

De laatste dagen voor de, altijd gezellige maar drukke, kerstdagen waren dit keer voor ons anders dan anders. Wij lieten namelijk de kindjes achter bij onze lieve vriendin Johanneke en vertrokken naar het mooie en romantische Brugge voor een heerlijk weekeindje met us-time!

Voor ons weekeindje zochten wij een hotel uit dat in het centrum lag waardoor voor ons alles op loopafstand was, ideaal!

Randparking Magdalenastraat

Parkeren in en rondom het centrum van Brugge is niet alleen lastig maar ook nog eens duur en meestal voor een kortere periode. Gelukkig bevond ons hotel zich op loopafstand van alle locaties die we hebben bezocht, daarom kozen wij ervoor onze auto te parkeren aan een randparking. Een gratis openbare parkeerplaats in de buitenring van het centrum. Aangezien het de laatste zaterdag voor de kerst was, moesten we vanwege de drukte even wat geduld hebben voordat we een parkeerplekje konden bemachtigen. Nadat ons wachten werd beloond waren we met 15 minuten wandelen bij ons hotel.

Weblink: randparking magdalenastraat  

NH Hotel Brugge

Sfeervol hotel met schone en ruime kamers. Het hotel had een fantastische ligging aan een rustige kant van het centrum. Ondanks dat de bedden wat te hard waren en wij hier beide de eerste nacht wat slecht van hebben geslapen, zeker het aanraden waard!

IMG_1876

Weblink: NH Hotel Brugge 

 

Choco-Story

Ons eerste geplande uitje was een bezoekje aan het chocolademuseum: Choco-Story. Bij binnenkomst zit je gelijk goed, want je stapt binnen in het winkeltje van het museum, vol met Chocolade! Maar tip van Cis eet nog niet te veel chocolade voordat je naar binnen gaat, er is binnen ook zeker wat te proeven!

Het museum zelf geeft vooral veel informatie over de herkomst en de verwerking van cacaobonen tot chocolade zoals wij deze tegenwoordig kennen. Door middel van voorwerpen met daarbij teksten op volgorde van tijd een film en een demonstratie neemt het museum je mee in de wereld en de geschiedenis achter de overheerlijke Belgische pralines!

Persoonlijk ben ik meer een liefhebber van rondleidingen dan van musea waar je veel zelf moet lezen en bestuderen. Desondanks heb ik nieuwe dingen geleerd over chocolade! Een aantal opmerkelijke feitjes:

  • De oudste resten van cacao zijn gevonden in de scherven van een kelk die stamt uit 1100 voor Christus.
  • Vroeger gebruikte men cacaobonen onder andere als medicijnen, verwerkt in een zalf en als betaalmiddel. Zo betaalden de Azteken voor één konijn tien cacaobonen

Op de foto’s hieronder zie je enkele beelden volledig gecreëerd uit chocolade:

Weblink: Choco-Story

Restaurant Filet Pur

Omdat we de tweede avond een avondvullend programma gepland hadden staan, besloten wij dat we de eerste avond in Brugge wat luxer en uitgebreid uit eten wilde gaan.

In Brugge zijn veel gezellige eetgelegenheden, maar echte uitschieters als je chique wilt dineren zijn er minder. Via Tripadviser hadden we die middag een restaurant gevonden waar we op basis van de sfeerimpressie, beoordelingen en het menu heel graag wilde gaan eten. We hadden gekozen voor ONE restaurant. Helaas bleek na ons eerste contact dat dit restaurant helemaal volgeboekt was (reserveren is aan te raden) en moesten wij spijtig genoeg op de bonnefooi op zoek naar een andere plek om te eten.

Na minstens een uur gewandeld te hebben en meerdere restaurants afgeslagen te hebben kwamen we aan bij Filet Pur. Van buiten een knusse zaak met lekkere gerechten op het menu. De prijzen van de gerechten waren erg hoog en dit deed ons vermoeden dat deze zaak wist wat ze konden vragen voor hun waarschijnlijk lekkere gerechten. Ook sprak het ons erg aan dat de kok in de eetruimte stond te grillen, dit bracht een zekere sfeer in dit restaurant.

Was het niet dat dit onze grootste culinaire mislukking aller tijden is geworden. Deze ervaring was zo slecht dat we na 1,5 uur wachten op vijf stukken grof gesneden afbakbrood met twee plastic cupjes roomboter (+- 4 euro) boos het drinken hebben afgerekend en het restaurant met een lege maag hebben verlaten.

Hieraan vooraf gingen meerdere woede-uitbarstingen van de chefkok met als klap op de vuurpijl een chefkok die scheldend en tierend op zijn werk en collega’s het restaurant verliet toen wij vroegen waar ons eten bleef. Bijzonder feitje: de rekening voor de voor-/hoofdgerechten en het drinken tot dusver stond inmiddels op 112 euro! Zeker géén aanrader.

Weblink: Filet Pur

Aangezien het alweer 21:30 was hebben wij onze culinaire route vervolgd naar restaurant de gouden boog, zeker wel een aanrader. Of was dat misschien omdat we inmiddels heel veel zin hadden in eten 😉

IMG_6187

Brouwerij De Halve Maan

Als je echt een leuk en leerzaam uitstapje wilt maken moet je zeker weten de rondleiding bij brouwerij De Halve Maan doen! Tijdens een rondleiding van om en nabij de 45 minuten nemen de gidsen je mee in de wereld van de Brugse Zot en zijn Broer Straffe Hendrik.

Vroeger werd het bier van begin tot einde gebrouwen op deze locatie in het centrum van Brugge. Tegenwoordig heeft de brouwerij een tweede pand op 3,5 kilometer afstand van de oorspronkelijke brouwerij. Bijzonder feitje: deze beide panden voeren elk hun eigen stappen binnen het brouwproces uit en staan met elkaar in verbinding door middel van een ondergronds buizensysteem (3,5km) waarmee het brouwsel van brouwerij naar brouwerij getransporteerd wordt.

Veel oude delen van de brouwerij zijn bewaard gebleven en als museum open gesteld voor bezoekers. De gids neemt je mee in het proces van het mouten tot aan het bottelen langs delen die tegenwoordig nog steeds in gebruik zijn of die vroeger in de oorspronkelijke brouwerij in gebruik waren.

Wat ik persoonlijk erg prettig vond was dat de gids een fijne hoeveelheid informatie vertelde en dit met erg veel passie bracht. Hierdoor bleef de rondleiding van begin tot eind boeien!

Na afloop van de rondleiding kun je in de moderne en gezellige brasserie een Brugse Zot Blond proeven en daarnaast ook heerlijk lunchen en dineren!

IMG_6227

Weblink: brouwerij de halve maan

Geocachen in Brugge

Op zondag ochtend zijn alle winkels nog gesloten. Wil je er toch even lekker op uit in Brugge? Meld je aan bij Geocaching.com en download de Geocache app en ga op zoek naar leuke en mooie Brugse “schatten”.

Aangezien er nagenoeg geen caches te midden van het centrum te vinden zijn hebben wij tijdens onze ochtendwandeling leuke en mooie plekken rondom het hart van Brugge bezocht die wij anders zeker niet waren tegengekomen.

In totaal hebben wij drie caches kunnen loggen:

Als je er dan toch bent!

Bodega Lorenas voor heerlijke authentieke tappas in een gezellig en sfeervol restaurant.

De republiek een super toffe hotspot waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje tegen een scherpe prijs.


Amazing Escape biedt een super leuke escape ervaring, die je niet wilt missen! Escaperooms zijn in tegenstelling tot in Nederland in België nog in opkomst. Het afgelopen jaar zijn er in Brugge verschillende escaperooms opgericht, waaronder Amazing Escape!

Wij deden voor de eerste keer met zijn tweeën een escape en kozen voor Upside Down. De kamer was verrassend, uitdagend en boordevol super leuke en soms hysterische puzzels! Helaas buiten de 60 min. maar met een respectievelijke 1:12 minuten wisten wij te ontsnappen.

IMG_2113

Kortom genoeg te zien en te beleven in het altijd “Zotte” Brugge

Een gedachte over ““Zot” op Brugge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s