Geocachen, wandelen en spelen bij stadspark Berg en Bos

Afgelopen weekeind was het fantastisch herfstweer om er heerlijk op uit te trekken met het gezin. De warmste 14 oktober ooit gemeten en de sfeervolle herfstkleuren in de natuur maken een bezoek aan een mooi park of bos een prima idee voor een geslaagd uitje. Wij kozen er zondag voor om te gaan geocachen, wandelen en spelen in Stadspark Berg en Bos in Apeldoorn

Geocachen is het best te omschrijven als een combinatie van schatzoeken en het lopen van een speurtocht. Via de website van geocaching of met de app ga je op zoek naar caches die in de buurt liggen van je huidige locatie of de locatie waar je naar toe wilt gaan.

Er zijn verschillende soorten caches waaronder de traditionele cache en de multicaches. Bij een traditionele cache krijg je een beschrijving, een hint en een coördinaat die je met behulp van de GPS op je telefoon of een GPS-apparaat moet zoeken. Op deze aangegeven plek ligt vervolgens een afgesloten voorwerp verstopt met daarin een boekje waar je bij het vinden van de “schat” je teamnaam op noteert. Denk bij een afsluitbaar voorwerp aan een magneet met schroefdop, kokertje, doosje, kist of soms zelf een vogelhuisje.

Bij een multicache zit er een speurtocht vast aan het schatzoeken. Het team moet eerst langs een aantal tussenpunten waar je informatie kan verzamelen die je verder op weg helpt of informatie geeft die je kan helpen bij het uitrekenen van de eindlocatie.

Voorafgaand aan ons bezoek aan Berg en Bos kozen wij voor een kindvriendelijke multicache genaamd: Donald Duck en de gestolen geldzak. Deze route heeft ons en onze kinderen (dochter van 5 en zoon van 3) op een speelse manier langs enkele van de mooiste plekjes van Apeldoorn geleid.

Parkeren

Wanneer je park Berg en Bos wilt bezoeken kun je parkeren op de betaalde parkeerplaats die gevestigd is bij de hoofdingang. Maar natuurlijk wordt een leuk uitje een nog leuker uitje als er zo min mogelijk kosten bij komen kijken. Mijn tip is dan ook om te parkeren bij een ingang van het bos aan de kant van de Asselsestraat (net voorbij Stayokay)

De hertenweide

Na enkele honderden meters gelopen te hebben kom je langs de hertenweide. Er zijn een aantal olifantenpaden die je dicht bij de herten kunnen brengen.

IMG_0495

Het park

Wij kozen er vervolgens voor om eerst helemaal door te lopen naar het startpunt van deze cache, die zich bevond in het park vooraan bij de hoofdingang. Hier zijn onder andere een prachtige vijver met fontein, een waterval, een stenen tunnel, een beekje en mooie heuvels te zien.

Een bijzonder weetje over park Berg en Bos is wel dat de aanleg van dit stadspark is bedacht als werkverschaffing en dat mijn overgrootvader nog heeft geholpen met uitgraven!

De uitkijktoren

Vanaf de imposante uitkijktoren van maar liefst 26 meter kijk je met vrij uitzicht over berg en bos heen. Het uitzicht is zeker de moeite van alle 128 traptreden waard. Op een heldere dag zoals ook afgelopen zondag kun je wel tot 40 km. in de verte kijken.

IMG_4864 2

De speelweide

Onze route vervolgde zich richting de speelweide, een heerlijke plek voor de kinderen om zichzelf uit te leven. Zo kunnen ze hier onder andere muren bouwen van takken, hoog in het spinnenweb klimmen, klimmen en klauteren op een ‘survival’-speeltoestel, schommelen en spelen met water en zand.

Op deze speelweide is er voldoende plek voor een gezellige picknick en er zijn tijdens het zomerseizoen openbare toiletten aanwezig (deze waren er nu ook nog). Direct aangrenzend aan de speelweide bevind zich het klimbos waar je samen met kinderen vanaf ongeveer zeven jaar oud onder begeleiding en hand in hand met de nodige angst en adrenaline kunt klimmen, survivallen en tokkelen tussen de bomen.

IMG_0587

Het leefgebied van de zwijnen

Als je de speelweide links achter verlaat kom je al snel bij het leefgebied van de zwijnen. Hier wroeten de zwijntjes op centimeters afstand in de modder, rollen ze door de waterplas en poseren ze graag even voor een mooi kiekje!

Kortom ik zeg: genoeg te doen, voor ieders wat wils, een echte Mamacissetip!

* Deze blogpost is geschreven op verzoek van Kidsproof Apeldoorn – Deventer *

8 gedachtes over “Geocachen, wandelen en spelen bij stadspark Berg en Bos

  1. Wanda zegt:

    Jammer dat het voor ons net even te ver is voor op een zondagmiddag maar ik hou het zeker in gedachten voor als we een keer een weekendje in die omgeving zijn. Lijkt me een super mooi gebied om rond te wandelen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s