Drie kinderen onder de drie en een voltijd studie!

In deze “mama’s vertellen” het verhaal van Sharon (28).

Nadat zij binnen drie jaar, drie prachtige kindjes op de wereld had gezet besloot ze dat het tijd was om een nieuwe carrière na te jagen. De jongste telg was pas 10 maanden oud toen Sharon haar baan als doktersassistent gedag zwaaide en een nieuw avontuur omarmde.

Op 27 jarige leeftijd begon zij aan een voltijd studie docent gezondheidszorg en welzijn. In deze gastblog verteld ze alles over deze keuze en de gevolgen hiervan voor haar gezin.

In het dagelijks leven ben ik moeder, getrouwd, huisvrouw, student, stagiair en wimperstylist. Dat is best een rijtje al zeg ik het zelf.

Volgens veel mensen is een werkende moeder, die haar huishouden runt en een goede vrouw voor haar man is, het ‘normale’ plaatje. Bij mij zit dat dus net even anders!

Toen wij ons eerste kindje kregen (en tweede, en derde..) voldeed ik aan dat beeld.

Ik werkte gemiddeld 30uur per week als doktersassistente en mijn vrije tijd besteedde ik aan mijn gezin, huishouden en sociale contacten.

Toen mijn jongste werd geboren, was ik moeder van een baby, een één jarige dreumes en een twee jarige peuter.

Regelmatig was een van de kinderen ziek en omdat wij geen oppas oma’s of opa’s hebben was ik verplicht vrij te nemen van mijn werk, om voor mijn zieke telg te kunnen zorgen. Daarnaast was het altijd rennen en haasten om alles op tijd te kunnen doen, terwijl mijn salaris in zijn geheel op ging aan het kinderdagverblijf.

Ook miste ik iets voor mezelf. Ik was moeder, zorgde voor het huishouden en werkte, maar ik wilde mezelf verder ontwikkelen en niet de rest van mijn leven in hetzelfde beroep blijven hangen.

En dus startte ik mijn voltijd hbo studie docent gezondheidszorg en welzijn toen mijn jongste 10 maanden oud was.

Er ging een wereld voor me open! Opeens had ik zoveel vrijheid: als mijn kinderen ziek waren, kon ik gewoon thuis blijven. Zolang ik mijn studiepunten behaal, vul ik zelf mijn schooluren in. Als de kleuterjuf van mijn oudste ziek was, meldde ik me af op mijn school en stond ik voor de kleuterklas. Ik plan tijd in voor speelafspraakjes van mijn kinderen, ik help hier en daar op de basisschool bij kleine evenementen en zo heel af en toe plan ik een ochtendje voor mezelf.

Tijdens schoolvakanties heb ik alle tijd om van mijn kinderen te genieten en boven alles zat ik lekkerder in mijn vel door het gevoel dat ik naast dit alles al mijn studiepunten binnen sleepte.

Mijn man werkt fulltime en om financieel niet volledig afhankelijk te zijn van hem, ging ik vanuit huis aan de slag als wimperstylist. Ook dit kan ik zelf inplannen en zo behoud ik mijn vrijheid terwijl ik wel werk.

Uiteraard is het vlak voor een tentamenperiode altijd druk: alles voor mijn school moet afgerond zijn, meestal wordt een van de kinderen ziek en willen ze mama bij zich hebben, stage gaat gewoon door, er zijn verjaardagen/afspraken met sociale contacten en natuurlijk wil mijn man ook wel eens aandacht. Over het huishouden maar niet te spreken….

Maar tot nu gaat het altijd goed, gelukkig!

Ik plan mijn tijd bewust in: in mijn agenda vind je bijna elk uur van de dag wel ingepland, waardoor ik voor mezelf een duidelijk overzicht heb en zo niet in tijdsnood kom.

Daarnaast heb ik thuis met de kinderen vaste rituelen, waardoor ik in de ochtend (bijna) nooit meerdere malen moet vragen of ze door willen eten, op willen schieten met aankleden of alsjeblieft hun schoenen aan willen trekken.

Elke ochtend, middag en avond gaan volgens dezelfde rituelen waardoor dit alles voor hen vanzelfsprekend is en ik met gemak op tijd op de basisschool en bij de kinderopvang ben.

Doordat ik wat betreft schoolwerk zoveel mogelijk vooruit werk, houdt ik tijd ‘over’ voor wanneer mijn kinderen ziek zijn of zodat er tijd zat is voor een dagje uit met het gezin bijvoorbeeld.

De eerste twee a drie weken van een nieuwe schoolperiode (waarbij 1 periode 7 weken duurt) probeer ik alles voor de volledige 7 weken af te hebben, waardoor ik in tentamenweken alleen nog voor de theoretische toetsen hoef te leren. Uiteraard zijn die eerste weken daardoor heel druk, maar met dank aan de uitgebreide planning (en kinderen die elke avond al om 19uur op bed liggen) houd ik dan nog steeds tijd over voor leuke dingen.

Ik ben van nature niet iemand die even niets kan doen. In de lange zomervakantie ben ik dan ook hele dagen op pad met de kinderen en besteed ik regelmatig tijd aan hobby’s: creatieve bezigheden, winkelen en series terugkijken (thanks, netflix!).

Al met al, van veel mensen hoor ik dat mijn huidige leven veel te druk zou zijn… Maar ik voel me hier goed bij, mijn kinderen krijgen meer aandacht en tijd dan wanneer ik werkte en ook thuis loopt alles op rolletjes.

Over twee jaar ben ik klaar met mijn studie. Ik moet er eerlijk gezegd nog helemaal niet aan denken om weer in een strak ‘regime’ van werken te zitten en dus denk ik nu al flink na over een vervolg studie. Nog even uitstellen, nog even rekken en nog even zoveel mogelijk tijd nemen om mijn kinderen te zien opgroeien.

En daarna zien we wel weer verder…

10 gedachtes over “Drie kinderen onder de drie en een voltijd studie!

 1. blogbykeer.wordpress.com zegt:

  Hier een full-time studerende single mama met 2 kids onder de 3! Fijn dat mama’s toch nog kiezen voor studie en niet denken dat dit niet meer kan met kids. Het is goed plannen, maar absoluut niet onmogelijk. #trots

  Like

 2. Daisy de Vos Burchart zegt:

  Hier ook een studerende mama! Met man en huishouden. Gelukkig doen we alles samen in huis, dus dat scheelt wel een hoop. Hier ook alles goed van te voren goed geregeld anders was ik nooit aan een studie begonnen.

  Maar kan me voorstellen dat 3 binnen 3 jaar best pittig is.. Mijn nicht heeft er 4 in 4 jaar… Die vind het al pittig en die werkt dan niet.. net als haar vriend.. al wonen ze niet samen.. Heb er wel eens opgepast maar pfff pittig!

  Diep respect voor jullie als gezin!! Petje af en je kan dit! Powerwoman!!

  Like

 3. Maaike Gulden zegt:

  Wow. Respect hoor! Goed dat je voor jezelf gekozen hebt en je dromen najaagt.

  En wat mooi dat je alles zo goed kunt combineren. Ik weet uit eigen ervaring dat het best heftig kan zijn om als single moeder een HBO studie te doen. Zelf heb ik dit in de avonduren gedaan naast een fulltime baan….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s