Als je me echt zou kennen

Poeh, tsjah, jeetje, waar moet ik beginnen…

Als je mij zou kennen…. dan zou je weten dat ik afgelopen zaterdag aan het begin stond van een nieuw avontuur. Ik deed namelijk mee aan de driedaagse “be the change” workshop van BTC Nederland.

“In deze drie dagen kun je zelf Over De Streep gaan en ervaren hoe krachtig deze activiteit is. Zowel door middel van lichaamsgerichte, energieke en plezierige oefeningen als door diepgaande, intensieve persoonlijke processen krijg je meer zelfbewustzijn, meer verbinding met jezelf en je omgeving en heb je de mogelijkheid om krachtig te veranderen.”

En als je me echt zou kennen… zou je weten dat ik dat heel gaaf maar ook rete-spannend vond. Ik houd namelijk niet zo van nieuwe situaties. Vanaf het begin van mijn puberteit maak ik mijzelf nogal druk om wat anderen van mij vinden. Ervaringen met pesten, buitensluiting en de daardoor ontwikkelde drang erbij te horen hebben zorg gedragen voor deze diepgewortelde behoefte aan erkenning.

Afgelopen weekeinde stapte ik met 59 voor mij onbekende mensen in een rollercoaster van emoties. Het was heftig, mooi, herkenbaar, ontroerend, bijzonder en leerzaam te noemen.  Ik werd regelmatig tot in het diepste van mijn hart geraakt door mijzelf en de mensen om mij heen. Tranen van verdriet, boosheid en geluk hebben zich gedurende dit weekeinde afgewisseld.

Als mens en docent,  heeft het mij helpen herinneren aan het feit dat iedereen een rugzak heeft die in mindere of meerdere mate van invloed is op het gevoel en gedrag.

Eerlijk is eerlijk toen ik de ruimte binnenstapte en rondkeek had ik gelijk over enkele deelnemers mijn vooroordeel klaar “dat is een sprankelend persoon, die heeft vast een  fijn leven” of “die persoon komt heel star en gesloten over, die lijkt me niet benaderbaar” waren enkele gedachten die mij te binnen schoten. Op het moment dat deze vooroordelen aanwezig zijn handel je hier ook naar.

Gedurende deze drie dagen heb ik mogen ervaren hoe snel je vooroordelen kunt ontkrachten of ombuigen om een “groepsgevoel” of zoals we dat zelf noemen “familie” te creëren. Dit alles door je persoonlijke verhaal en ervaringen met elkaar te delen.

Over mijzelf heb ik mogen leren! Ik heb vooral de bevestiging gekregen dat ik de afgelopen jaren enorm gegroeid ben en een sterkere vrouw ben geworden. Ook heb ik mogen ervaren dat er nog steeds boosheid is, over ervaringen waarvan ik dacht dat ik die al jaren achter me had gelaten en dat deze ervaringen bij mij voor jarenlange onzekerheid hebben gezorgd. Deze onzekerheid ben ik op dit moment voor 80% van de tijd de baas! HOERA, voor mij!

Daarnaast heeft dit weekeinde mij doen beseffen dat ik in sommige situaties gefrustreerd kan raken terwijl hier niets aan te veranderen is, en dat hierbij voor mij de kunst is dit los te laten en mijzelf de vraag te stellen welke cadeaus ik hieruit kan halen?

Als docent heb ik mooie handvatten gekregen die mij kunnen helpen (nog) beter naar de persoon achter de student te luisteren.  Daarnaast heb ik tools meegekregen die ondersteunend kunnen werken bij het begeleiden van studenten en het creëren van een positief leerklimaat binnen de groep.

Ik ben overtuigd geraakt van de meerwaarde van het bespreken van de persoon onder de waterlijn voor zowel de mens (verwerking) als de groep (creëren van herkenning en saamhorigheid).

Mijn wens zou dan ook zijn dat ik op een dag samen met mijn leerlingen over de streep mag stappen en mag werken aan bewustwording, herkenning/ erkenning en getuige mag zijn van de professionalisering die dit in mijn ogen zal bewerkstelligen.

Voor iedereen maar met name voor mijn BTC-familie

Gerelateerde afbeelding

I LOVE YOU and I SEE YOU

8 gedachtes over “Als je me echt zou kennen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s