10tips voor het afkicken van de speen

Is jouw peuter en/of kleuter ook verslaafd?

Een verslaving is een overweldigende behoefte aan en afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken.

De behoefte: te pas en te onpas grijpen onze kleine vriendjes naar het “verdovende” middel om te voldoen aan deze oncontroleerbare behoefte.
Met regelmaat kijkt onze zoon Wouter met grote verbazing naar zijn “sukkiesukkie” wanneer ik hem vraag waarom hij buiten zijn bed met zijn speen in zijn mond zit. Alsof hij zichzelf zojuist ook af begint te vragen hoe dat ding toch in hemelsnaam in zijn mond terecht is gekomen.

Afhankelijkheid: kleine kinderen zijn afhankelijk van hun speen in meerdere opzichten. De speen zorgt onder andere voor; rust, geborgenheid en troost. Ik geef toe, ook voor deze mama is dit “verdovende middel” regelmatige een welkome bron van serene rust.

Zoals bij elke verslaving is daar het moment waarop je het heft weer in eigen handen moet nemen: AFKICKEN!

Maar hoe krijgen we de verslaving uit het kind?

Mijn advies: cold-turkey. In een vloeiende snelle beweging de pleister lostrekken, zoals men dat altijd zo beeldend kan verwoorden.

10 tips voor een (origineel) afscheidsritueel. 

1 – Bind hem vast aan een tros helium ballonnen.
Deze tip geef ik graag als eerste aangezien wij hier inmiddels ervaring mee hebben met onze oudste. Wat ik hieraan heel leuk vond was dat we er een briefje bij hebben gedaan voor de mogelijke vinder.  De speen is dan ook uiteindelijk aan ons terug gezonden, leuk voor later! In het onderstaande filmpje kunnen jullie de uitvoering bekijken

2 – Laat je kind in een winkel betalen met zijn of haar speen.
Maak met het personeel in de winkel een afspraak over de eventuele betaling en doe dit zonder dat je kind het door heeft.

3 – De spenenfee
Vertel het verhaal over de tandenfee in de vorm van de spenenfee, de spenenfee geeft een beloning voor elke speen die ze ’s nachts onder haar kussen legt. Ga samen op speurtocht door het huis op zoek naar alle spenen, hoe meer spenen, hoe groter de beloning.

4 – Stuur ze op of geef ze aan iemand anders
Misschien zijn er andere baby’s of kinderen die de speentjes nu beter kunnen gebruiken.

5 – Ruil het om
Ruil het bijvoorbeeld met een cadeau of een uitje.

6 –  De schatkist
Maak of versier samen een schatkist, stop alle spenen hierin en sluit hem af. Samen gooi je de sleuteltjes weg. De schatkist kun je vervolgens ergens in huis “verstoppen”.

7 – Gooi ze samen in de prullenbak
Verzamel alle spenen en gooi ze samen in de prullenbak. 

8 – Welverdiende vakantie.
Stuur de spenen op een welverdiende vakantie, ga samen op zoek naar een leuke bestemming.  

9 – Schoentje zetten
Laat je kind zijn schoen zetten met zijn speentjes erin, Sinterklaas kan deze dan meenemen voor de babypietjes die nog geen speentjes hebben.

10 – Het verhaal van Nutty, Nity en Nelly
Is een voorbeeld van een rijmpje dat een beroep doet op de fantasie van je kind. Hierdoor zal je kind het afscheid nemen van de speen associëren met iets prettigs.

Nog een laatste goude tip

Benoem met enige regelmaat de mijlpaal die samenhangt met het afstand doen van de speen. Zo geven jullie het kind (on)bewust tijd en ruimte om aan het idee te wennen, dat de relatie met hun trouwe vriend eindig is.

Zo vertelden wij onze dochter regelmatig dat ze wanneer ze drie was geworden te groot was geworden voor de speen. Zij zou dan afscheid moeten nemen. Zij mocht hem met ballonnen opsturen naar Esmee* haar zusje tussen de sterretjes, die mocht hem dan gaan gebruiken.

13 gedachtes over “10tips voor het afkicken van de speen

  1. Sandy zegt:

    Oef ik ben zo blij dat die van mij duimde, en op een dag zei: ‘mama nu ben ik groot ik ga stoppen met duimen’. En dat was dat. Hij friemelt soms nog wat aan zijn knuffel maar da’s alles. Heel blij mee, haha ❤

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s