Sinterklaasjournaal 2017

Mijn kinderen genieten van het kijken naar het Sinterklaasjournaal en begrijp mij niet verkeerd, ook ik blijf nieuwsgierig en vermaak mij prima met het volgen van de avonturen van Sinterklaas en zijn pieten. Toch zijn er een aantal gebeurtenissen en/of momenten geweest die ik niet per direct als positief ervaren heb.

De eerste aflevering
ik vertel mijn kids dat we vandaag sinterklaas en zijn pieten zullen gaan zien. Yes, we zitten er klaar voor! Sinterklaas en zijn pieten zijn deze aflevering niet in beeld.

Waar zijn de pieten?
De kinderen blijven vragen stellen. Waar blijven de pieten nou? In aflevering vier maken we kennis met zielepiet en pas in aflevering vijf is de eerste  echte piet in beeld!

Pech op pech op pech
Er gaat wel heel veel mis! Mijn kinderen lukt het gelukkig goed om te relativeren. Ik vraag het me toch af: is het sinterklaasjournaal alleen leuk als er echt van alles fout gaat?

Opeens zijn daar al die mannen
Opeens staat de boot volledig vol met allemaal mannen, een beeld wat niet past bij alle voorgaande jaren. Ik had dit persoonlijk wat beter aangekleed, bijvoorbeeld dat ze met zijn allen het initiatief waren gestart om Sinterklaas te willen helpen. Dat had het hulpsinterklazen verhaal niet in de weg gestaan.

Zielepiet wil naar mama
Zielepiet moet blijven! Dit resulteert in een heel verdrietig pietje die tegen haar zin moet blijven. Ik vraag mijzelf af of ik dit de juiste benadering vind, waarom niet een plan bedenken zodat zielepietje terug kan naar huis?

De hulpsinterklazen
Voor de hele jonge kinderen heeft er altijd maar één sinterklaas bestaan. Ondanks dat de komst van de hulpsinterklazen voor onze kids als vanzelfsprekend werd geaccepteerd had ik het leuker gevonden om pas later over hulpsinterklazen te vertellen.

Het interview met papa “Daan Schuurmans”
De verslaggever vraagt aan de vader of zijn kind ook haar schoentje heeft gezet. Het antwoord is ja. Hierop wordt er gesproken over hoe het pakje was ingepakt, aangezien er pakjes nat waren geworden. De vader zegt: Was dat niet de bedoeling dan?… we hebben gisteren het sinterklaasjournaal gemist, dan weet je als ouder niet wat je moet doen.

ik vond deze situatie heel bijzonder! Ik ben mij er van bewust dat kinderen dit soort signalen in 99% van de gevallen niet oppikken maar waarom zou je het risico willen nemen?

Wat zijn jullie ervaringen, meningen en/of opmerkingen?

 

13 gedachtes over “Sinterklaasjournaal 2017

 1. lodiblogt zegt:

  Wij kijken al jaren het sint journaal en nu zijn de jongens op leeftijd dat ze ‘het geheim’ weten maar nog zien en horen zij niet de opmerking etc. Ook die van Daan Schuurmans, ik dacht echt even’ oe dat is wel erg dik aangevoerd’, maar mijn kinderen hoorde het niet eens. Ik heb de laatste jaren wel geleerd dat je als ouder een beetje mee moet praten en mee moet gaan in het verhaal. Mijn kinderen kijken nog steeds erg graag elke dag en dat er dan geen piet, witte piet of 20 sinterklazen zijn dat vinden ze allemaal best.

  Geliked door 1 persoon

 2. haydeedeloof zegt:

  Ik heb het Sintererklaasjournaal nog nooit gezien, maar als ik het zo lees is het inderdaad wel spijtig dat er voortdurend dingen fout lopen. Kinderen mogen ook leren dat positief nieuws ook de moeite waard is. 🙂

  Like

 3. Miranda zegt:

  Hier kijken 4 kids waarvan er nog 3 in deze droom leven. Wij kijken elke dag het sinterklaasjournaal en vinden het erg leuk. Kinderen kijken anders dan volwassenen. Dat er veel mis gaat zorgt er juist voor dat ze veel hebben te bespreken met elkaar. Ze komen zelfs al met oplossingen.
  Mijn zoon van 7 zei gister: sinterklaas gaat zielepiet wel helpen.
  De kids vullen het zelf in dus hier geen last van bovengenoemde….

  Like

 4. Melissa zegt:

  Kijk het al jaren niet. Gelukkig maar want vond het echt al jaren zoveel op elkaar lijken. Maar snap wel als je kinderen heb die het nog kijken zo makkelijk wil houden.

  Like

 5. Jessie zegt:

  Ik blijf fan! Alleen al voor mijn neefjes die later bij de Dokkumer Dakkapel willen. Het journaal moet het 3 weken spannend houden, en dat er zaken ‘fout’ gaan hoort erbij. Het mooie van het geloof in Sinterklaas is de stellige overtuiging dat Sint zelf alles wel weet te fixen. Dus: alles komt goed. En die knipogen naar de volwassenen vind ik wel grappig. Krijgen de kinderen nu niet mee en maakt het voor niet-gelovige oudere broers en zussen leuk om te blijven kijken.

  Like

 6. feliceveenman zegt:

  We zijn al weer een stukje verder…mijn kinderen zijn te oud, dus ik volg het niet meer, Gaat het al weer wat beter met het Sinterklaas journaal?/

  Like

 7. Mamacissepis zegt:

  @felice inmiddels alweer flink wat dagen verder. De hulpsinterklazen zijn aardig ingeburgerd maar helaas heeft zielepietje het nog steeds erg moeilijk. Inmiddels is er wel een vrouwelijke piet aangekomen bij het huis, waarvan ik vermoed dat dat de moeder van zielepietje is.
  Al met al vind het het nog steeds moeilijk om te zien dat zielepietje zo lang al verdrietig is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s