Als jullie er niet meer zijn

Julia (4) is inmiddels een echte kleuter: leergierig, nieuwsgierig, ondernemend en onderzoekend. Deze eigenschappen benut ze ten volste en de waarom en hoe zit dan dan vragen vliegen ons dan ook om de oren.

Met plezier geven wij haar alle antwoorden waar ze naar op zoek is en nemen wij haar mee in de wondere wereld die we ook wel ‘ het leven’ noemen.

Al een aantal weken merk ik aan Julia dat ze veel bezig is met de dood. Ze heeft inmiddels al antwoord gehad op de vraag wat doodgaan is. Als ik Julia nu vraag wat dood is, is dit haar antwoord

“Dood, is dat je er niet meer bent”

Dit antwoord is voor haar voorlopig voldoende.

Ook is het voor haar de normaalste zaak van de wereld dat zij niet alleen een broertje (Wouter) heeft maar ook een zusje (Esmee). Soms kijken moeders van klasgenootjes wel eens raar op als ze dat vertelt, aangezien ze mij alleen maar met Julia en Wouter hebben gezien.

“Esmee is bij de sterretjes, maar ik mis haar wel! Ik zou haar zo graag een knuffel en een kusje willen geven. Maarja dat kan niet, we kunnen geen touwtje aan de wolken vast maken en haar naar beneden halen”

Vertelt zij mij om 07:45 in de auto op weg naar het kinderdagverblijf. Mijn moederhart smelt! Dit gezegd hebbende gaat het gesprek vrij abrupt weer over op de koetjes en kalfjes. De concluderende uitspraak blijkt voldoende!

“Dit oog is dood!”
“Jij bent dood!”
“Ik ben dood, nu ben ik weer levend!”

Zijn een aantal uitspraken die in haar spel de revue hebben gepasseerd. Al spelenderwijs probeert zij de antwoorden te vinden op belangrijke vragen over de dood.
Wat is doodgaan eigenlijk? Hoe ziet dat eruit doodgaan? Welke emoties horen er bij doodgaan?

Dan is er opeens dat gesprek waar je een brok van in je keel krijgt. 

“Mama, als jij en papa er niet meer zijn dan zijn Wouter en ik alleen”

gedachte: oef, die zag ik niet aankomen!

“Dat klopt lieverd, dan zijn jullie alleen.”

“Maar, wij kunnen toch niet alleen thuis blijven?”

“Nee, lieverd dan kunnen jullie niet alleen thuis blijven, dan gaan jullie ergens anders wonen.”

“Waar gaan wij dan wonen?”

“Dan gaan jullie bij oom Martijn en tante Marieke wonen.”

“Maar ik wil niet bij oom en tante wonen.”

“Ow waarom niet, dan wonen jullie ook gezellig bij Teun en Eva. Waar zou je dan willen wonen?”

“Ik wil bij opa en oma wonen.”

“Waarom wil je dan bij opa en oma wonen?”

“Bij opa en oma hebben ze snoepjes en bij oom en tante niet”

Gedachte: Oooow oke, die zag ik weer niet aankomen! 

Na kort overleg samen tot een compromis gekomen. Ze gaan toch maar bij oom en tante wonen. Wel op die voorwaarde dat er wel snoepjes in huis worden gehaald!
Dat MOET van mama, dus bij deze!

9 gedachtes over “Als jullie er niet meer zijn

 1. xxxxxx zegt:

  Tja, onze Julia, kinderen zijn zo eerlijk, gewoon zeggen waar het op slaat; soms wou ik dat ik ook zo even weer kon zijn als zij…Lijkt me heerlijk weer even gewoon je verdriet op een kinderlijke wijze verwerken en dan is het weer “klaar”….ze zijn zo open en gaan op hun manier weer door tot ze iets tegenkomen. Doet me zo denken aan het overlijden van mijn eigen moeder, we stonden met onze kids bij de kist op de dag van haar overlijden en Joost was 3,5 , maar was ook zo pragmatisch: pap ga je mee, even naar AH aan de overkant, halen we nieuwe batterijen, doen we Oma open, stoppen we er nieuwe in, dan loopt Oma weer…( tijd van de Transformers); tja…dat sta je dan met je verdriet, en toch..was het zo mooi, net als Julia met haar snoepjes.. die ze hier altijd krijgt! En waarom doen grote mensen dan later als ze groot worden dan eigenlijk allemaal toch zo moeilijk eigenlijk, laten we gewoon kind blijven en eerlijk blijven…zou toch mooier en simpeler zijn of niet?
  Jullie hebben een superdochter en wij mooie kleinkinderen Cis en Thomas! We houden van Julia, Wouter en Esmee*
  Oma Klein Middelink

  Like

 2. Proudweirdo zegt:

  Wauw, wat een lieverd, vooral het stukje dat ze verteld dat ze haar zusje graag een knuffel en een kusje had willen geven.
  Dit onderwerp lijkt me zeer lastig om uit te leggen, ik heb zelf geen kinderen, maar ik kan me er genoeg bij voorstellen, zoals ik het lees heb je het top gedaan. 👍🏾

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s