Eten onder tijdsdruk

Is snel eten en/of eten onder tijdsdruk nou wel of niet slecht voor je? Ik ging op onderzoek uit.

 

 

De aanleiding

Twee weken geleden had ik voor het eerst een gesprek met de kleuterjuf van mijn dochter. Tijdens het gesprek gaf ze aan dat onze dochter het heel goed deed. Ze heeft plezier, is actief, ondernemend, maakt vrienden en is erg behulpzaam.

Er was één aandachtspunt: ze eet erg langzaam.

Ik weet dat Julia met brood eten kan treuzelen. En ook weet ik dat ik regelmatig restjes moet weggooien of aan de vogels kan geven. Ik kan mijzelf dus wel voorstellen dat ze regelmatig aan het rekken, uitstellen en om de hete brei aan het heen draaien is.

Wat ik wel opvallend vind is dat de kinderen dmv het zetten van de time timer 10 min. de tijd voor het eten krijgen. Naast dat ze in mijn ogen “maar” 10 minuten krijgen moeten ze ook alles wat ze meekrijgen op eten.

We spraken met elkaar af dat ik haar niet te veel brood mee zou geven. En na een prettig gesprek liep ik ‘zo trots als een pauw’ weer richting huis.

Niet veel later laat ik het hele gesprek nog een keer de revue passeren en blijf ik steken bij het gesprek dat we hadden over het langzame eten.

Zelf verbind ik ook wel tijd aan het eten. Zo krijgen ze ong. 20 min. de tijd (niet geklokt) om hun bord leeg te eten. In die tijd probeer ik ze te stimuleren te blijven eten.  Als de tijd bijna om is geef ik aan dat ze nog 5 minuten hebben of geef ik ze aan hoeveel happen zij minimaal nog moeten opeten.  Het resterende brood verdwijnt “helaas” in de groene kliko of op de vogelvoedertafel.

Toch bleef ik mijzelf maar afvragen of het stellen van een tijdslimiet zeker in combinatie met alles moeten opeten niet ongezond is. Ze krijgen een vast aantal minuten, de time timer wordt gezet en ze moeten ook nog eens alles op eten!

Ik meende ooit gehoord te hebben dat doordat je maag pas na 20 min. een seintje geeft je in de eerste 20 min. jezelf te vol kunt eten. Met als resultaat te veel calorie- en vetinname.

Ik ging op onderzoek uit!


 

Op 05 november 2009 publiceerde nu.nl een artikel met daarin de volgende conclusie. 

“Volgens de onderzoekers suggereert het experiment dat mensen die hun voedsel in hoog tempo wegwerken automatisch meer zullen eten en dus ook zwaarder zullen worden.”

Als ik het niet dacht! 

Dagblad trouw publiceerde op 8 April 2017 een artikel met onderstaande inleiding.

goed nieuws voor iedereen die van zijn tafelgenoten te horen krijgt dat je niet zo snel moet eten”. Snel alles naar binnen schrokken is misschien niet zo gezellig, maar dik word je er ook niet van.”

Misschien was dat onderzoek van die Grieken (’09) ouderwets en achterhaalt. Het lijkt dus toch niet ongezond te zijn. 

Als reactie op de publicatie van trouw plaatste NRC checkt op 27 April 2017 een artikel met daarin onderstaande ontkrachtende conclusie.

“Er is een grote hoeveelheid onderzoek dat uitwijst dat dikke mensen sneller eten, en dat langzaam eten leidt tot een afname van de inname aan calorieën. Daarom beoordelen wij de bewering dat je van snel eten niet dik wordt als onwaar.”

Dat verandert de zaken!


 

Conclusie
Te snel eten en weinig kauwen is slecht voor je gezondheid en kan aanleiding zijn tot overgewicht.

 

 

De volledige artikelen lees je via onderstaande links:

https://www.nu.nl/wetenschap/2116623/snel-eten-maakt-dik-.html

https://www.trouw.nl/home/van-snel-eten-word-je-echt-niet-dik~a0f0bd6e/

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/23/van-snel-eten-word-je-niet-dik-8383129-a1555695

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s