Omie, mijn oma!

Deze blog schrijf ik over een heel bijzonder persoon in mijn leven, mijn oma.

Op 20 oktober a.s bereikt OMIE zoals onze kinderen haar noemen de respectabele leeftijd van 90 jaar!

Een mooie gelegenheid om eens terug te blikken op het leven van mijn oma en de bijzondere  momenten die wij samen hebben mogen delen.

Mijn oma werd geboren op 20 oktober 1927 in Apeldoorn, als tweede dochter in het gezin. Daarna volgde er nog 10 zusjes waarvan 1 tweeling, 4 broertjes en één sterretje die werd geboren na een zwangerschap van 6-7maanden. Tineke was haar naam.

De rekenkundigen onder ons hebben inmiddels wel door dat de telling eindigt bij 17 kinderen en +- 12jr en 6-7mnd zwangerschap voor mijn overgrootoma 😱

Op 24 jarige leeftijd op 23/10/1951 trouwden mijn opa en oma, zij kregen 4 zoons, 1 dochter (mijn moeder) en een vlinderkindje na een zwangerschap van 4-5 maanden(meisje).

Mijn opa was uitvoerder in de bouw en mijn oma bleef net als (bijna) alle moeders in die tijd thuis met de kinderen.

Mijn opa heb ik helaas niet gekend, hij overleed veel te jong, op 58 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Mijn oma is daarna altijd alleen gebleven.

De 5 kinderen van opa en oma zijn samen verantwoordelijk voor 13 kleinkinderen, 2 aangetrouwde kleinkinderen en de teller van achterkleinkinderen staat inmiddels op 23 waarvan 1 vlindermeisje (onze dochter Esmee).

Als je de familiegeschiedenis volgt vallen mij gelijk twee bizarre feiten op.  Zowel mijn overgrootmoeder, mijn oma als ikzelf hebben tijdens een gevorderde zwangerschap een kindje moeten laten gaan. Bij alledrie de sterretjes/ vlinderkindjes ging het om meisjes.

IMG_0010
Ik heb altijd een speciale band met mijn oma gehad en heb dan ook veel met haar mogen meemaken. Mijn 20 meest mooie, bijzondere, gekke en waardevolle herinneringen lees je hieronder.

1) als kind elke vrijdag samen met mama en oma naar de supermarkt voor de grote boodschappen, elke week weer afgesloten met een kopje thee en iets lekkers.

2) witte boterhammen met roomboter en bruine basterdsuiker.

3) als kind een kaart versturen met een zelfgetekende postzegel, die zelfs nog bezorgd werd!

4) ik was niet veel ouder dan 4 toen ik met een gulden op zak op eigen initiatief naar het winkelcentrum liep om een ijsje te kopen. Ik weet nog goed hoe geschrokken, verdrietig en boos mijn moeder was en dat ik van bovenaan de trap (want ik had straf) stond mee te luisteren hoe mijn oma mijn moeder troostte en het voor mij opnam 😍.

5) gebakken aardappels, bonen, spekjes met appelmoes en balkenbrij kon mijn oma als de beste koken/bakken.

6) dat ik één keer een klap op mijn handen heb gehad van mijn oma, omdat ik voor de zoveelste keer aan de hanglamp met in en uittrek spiraal trok. Ik was in shock!

7) het schilderen van de houten schuur met water en kwasten, en dan bijna aan het einde zijn en dan zien dat de mooie donkerbruine kleur weer weg is. Dan maar weer overnieuw beginnen.

8) het grote grasveld bij het “oude huis” waar we velen koprollen en radslagen hebben gemaakt.

9) met mooi weer met water spelen in de oude tobbe en later in een opblaasboot.

10) dat ik aan haar vroeg of ze wel wist wat “geil” betekende toen ze in plat dialect vertelde dat ze een gele auto zag rijden ☺️

11) onze logeerpartijtjes in het” oude huis” met in de slaapkamer het houten schrootjes plafond!

12) dat mijn oma een bad had.

13) dat mijn oma altijd een luisterend oor had en fijne troostende woorden en adviezen.

14) dat ik mijn oma vertelde dat ik wist wat een l*l was…. een man die niet kan autorijden.

15) dat ze er bij was toen Ik trouwde met mijn grote liefde.

16) de eerste ontmoetingen met onze kinderen.

Geboorte Julia - 83“Dag Julia daar ben je dan, ik heb lang op je gewacht”                                      06-06-2013


IMG_0033De eerste ontmoeting met Wouter                                                                          23-09-2015

17) dat ze na de geboorte en het overlijden van onze Esmee* samen met met mij bij haar is geweest om haar te zien en mij te steunen.

18) dat ik een aantal jaren geleden een plant voor mijn verjaardag kreeg met de boodschap dat deze mogelijk nog zou leven als zij er niet meer zou zijn. Dan zou ik ook na haar overlijden nog eens aan haar denken.

Toen wist mijn oma nog niet dat ik niet zo goed voor planten kan zorgen 😂

19) dat ze geen verjaardag vergeet!

20) dat ze eens in de zoveel tijd de leukste en warmste sloffen aller tijden voor mij breid!!

Wat ben ik trots en blij dat ik haar in mijn leven heb, op naar de 100!

Eerste uitje naar opas en omas - 77 #mijnoma #mijnvriendin #mijntweedemoeder #tweehandenopéénbuik #dankbaar

3 gedachtes over “Omie, mijn oma!

 1. Sylvia zegt:

  Wauw wat mooi! Een hele speciale oma. Hopelijk overleeft ze nog meer planten, want ik weet zeker dat zelfs de leukste plant het niet haalt bij jou oma 😍.

  Fijne verjaardag vrijdag!

  Geliked door 1 persoon

 2. Merie Roeloffzen zegt:

  Hé, wat leuk.. jouw oma en ze is mijn tante. Ik ben van tante Betsie.. sommige verhalen die je schrijft herinner ik me wel want toen jullie klein waren kwamen we met regelmaat bij voor mij tante Annie , voor jou oma . En jullie liepen er toen vaak rond. Het was er altijd gezellig en ze stond altijd voor iedereen klaar.
  Ik heb je blog met een genot gelezen . Vroeger is voor mij nu ook heel dierbaar. Emotioneel kan ik er van worden nu ik 50 ben en best veel mee heb gemaakt.
  Hartelijke groet,
  Merie Roeloffzen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s