Het peuterleed dat waterpokken heet

Rode vlekjes die uitgroeien tot ondragelijk jeukende blaasjes om vervolgens te evalueren naar korsten die moeilijk te negeren zijn!

Ongeveer vier tot zes weken voor de bevalling van Wouter had ons neefje de waterpokken. Aangezien Julia en haar neefje gemiddeld drie keer in de week samen spelen, naar het zelfde kinderdagverblijf gaan en er altijd een sport van maken elkaars bekers af te pakken en leeg te drinken om vervolgens weer met hun eigen beker verder te gaan verbaasde het ons dat er bij Julia nog steeds geen waterpokken zichtbaar waren.

De geboorte van Wouter was een feit en er is nog steeds geen spoor te bekennen van die ziekmakende, jeukende etters.

Op 25 September, precies drie dagen na de bevalling zijn daar de eerste tekenen van wat twee dagen later een drie nachtse knuffelmarathon bij papa en mama in het grote bed blijkt. Alwaar wij ons ietwat aangedikt verdrietige peuter over haar rug en buik wrijven omdat ze anders alle energie die ze nog heeft gebruikt om te krabben tot ze een ons weegt of omvalt van vermoeidheid.

Mijn zus gaf ons de bij hen overgebleven kidsclin en wij trokken ten strijde om dit enorme leed voor onze kleine meid zo snel mogelijk te verzachten. Een heerlijk middel, een echte tip. Als je het in de koelkast bewaard werkt het erg verkoelend en ontneemt het al is het tijdelijk de ergste jeuk.

Na één dag masseren met kidsclin ook begonnen met badderen in een badje met water en havermoutvlokken die door een washand heen een soort melk afgaven aan het water wat erg goed hielp tegen de jeuk. Dit bleek een goede combinatie die overdag voldoende rust gaf.

Namens de verloskundige komt er een waarnemende verpleegkundige bij mij de kraamvisite uitvoeren. Zij geeft mij het advies Julia maar een beetje uit de buurt te houden van haar pasgeboren broertje.

” Kijk Juul je broertje. Wat is hij leuk he? Maar je mag niet bij hem in de buurt komen”

was voor mij geen optie. Daarnaast had ik gelezen dat wanneer de moeder waterpokken heeft gehad pasgeboren baby’s voor de eerste maanden antistoffen meekrijgen. Ik deed onderzoek en hield wouter wat extra in de gaten. Ik las op internet dat het vooral zaak is dat een baby met waterpokken geen hoge koorts krijgt. Ik liet mijn zorgen los en bleef ook na de kraamweek Wouter en zijn temperatuur extra in de gaten houden.

Na ongeveer vier piekdagen zijn na zes a zeven dagen in totaal de blaasjes allemaal ingedroogd en kunnen we de te veel aan opgebouwde aandacht van papa en mama weer langzaam afbouwen. Steeds weer iets minder lang zorgen wij als hofnar van onze prinses voor het vermaak tijdens het bedritueel. Van drie verhaaltjes, vier liedjes en tien minuten aan bed zitten om over haar rug te wrijven en een flink lange huilbui met regelmatig heen en weer lopen weten wij langzaam aan weer een gezond bedritueel te creëren. Één verhaal voorlezen, twee korte liedjes zingen en een laatste knuffel en Julia gaat vervolgens weer lief slapen.

10 Oktober zijn daar bij Wouter dan toch drie blaasjes die verdacht veel op waterpokken lijken, ik bel de huisartsenpost om te overleggen. Die geven aan dat we goed zijn gedrag en temperatuur in de gaten moeten houden. Gelukkig blijft het bij deze drie waterpokken waar Wouter totaal geen last van heeft gehad. Lang leve moeder de natuur die hem antistoffen heeft gegeven.

Op 14 Oktober hebben wij onze eerste afspraak bij het consultatiebureau. Wouter heeft nog één waterpok die nog niet is overgegaan in een korst. Ik neem mijzelf voor het even door te geven voor we de ruimte waar de afspraak is naar binnen gaan.

Foutje bedankt. Wat blijkt, ik had helemaal niet mogen komen. Volgens de kinderarts is het waterpokken virus zo besmettelijk dat zelfs met één blaasje het tot 6 verdiepingen hoog anderen nog kan besmetten. Een gevalletje Oopsie. Gelukkig was ik de laatste van de dag en hadden de kinderen die binnen waren de waterpokken al gehad.

De kans is groot dat Wouter zelf nog onvoldoende antistoffen heeft aangemaakt en hij in zijn leven nog een keer waterpokken zal krijgen. We zullen zien wanneer het is, maar als ik de reactie van Wouter vergelijk met die van Julia zou ik het fijn vinden dat Wouter niet veel ouder is dan één als hij die kleine ettertjes weer mag verwelkomen.

Dus, wie van jullie geeft er in oktober 2016 een waterpokkenfeestje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s